lunes, 9 de junio de 2014

Impulso ao emprego


Segundo a estatística oficial do Estado, á cabeza de todas as ocupacións que están a xerar emprego sitúanse a agricultura, a gandería e a caza. O sector primario consolídase como o que mellor resistiu a crise, dado que apenas perdeu un 7% dos seus afiliados dende 2008. O agro é a reserva económica e social que acolle aos expulsados doutros sectores, e por iso tamén recupera traballadores, mesmo nos inicios do ano 2014. Segundo as estatísticas, a industria da alimentación tamén arrancou 2014 con forza e sitúase á cabeza do sector manufactureiro, por volume de contratación neto.

En Galicia atopamos varios eidos agrarios e gandeiros onde emprender é posible. Neste número de Cooperación Galega quixemos recoller algúns dos mesmos. Xa falamos meses atrás das amplas posibilidades de futuro que os organismos oficiais auguran á produción de carne de vacún, que no caso galego pode acollerse a potente marca de ampla implantación no mercado: “I.X.P. Ternera Gallega”. Pero, non só os sectores gandeiros teñen percorrido. A horta galega é cada día máis demandada polos nosos consumidores e tamén é apreciada nos meses de verán noutros mercados de fóra:  as froitas autóctonas, a produción ecolóxica, a transformación tradicional agroalimentaria…

Ben é certo que ao medio rural non pode achegarse ningún emprendedor con pretensión de facer negocio rápido, de dar “pelotazos” coma nos tempos da especulación inmobiliaria. Pola propia natureza das producións agrarias e gandeiras, necesítase que o tempo pase para que a colleita chegue; ás veces, con sobresaltos e perdas xeradas polo clima, polas enfermidades e pragas, polos elementos alleos aos que se expoñen sempre, agricultores e gandeiros. Pero, con sobresaltos e atrancos, se algo poden confesar é a enorme satisfacción que xera ver medrar un animal, ver como nace e crece un cultivo, … en definitiva, ver o enorme potencial da natureza agraria e gandeira de Galicia.

Neste retorno ao campo, pasa a xogar un papel clave a organización da produción para dar servizo de produto en calidade e cantidade pactada cos clientes: hai que evitar os rexeitamentos por problemas de calidade, e procurar cumprir os compromisos de entrega de produtos demandados polos clientes, evitando faltas puntuais de volume necesario. Pero, tamén é fundamental a organización da produción para prestar servizos aos produtores, para comercializar os produtos e para que sexan o máis eficientes posibles producindo nas súas explotacións agrarias, recibindo formación, asesoramento e consellos prácticos. E nesta función ningunha organización se adapta mellor aos emprendedores coma unha cooperativa. A cooperativa posibilita aos novos emprendedores sentirse arroupados e acollidos na nova actividade en de igualdade. Fai sentir aos emprendedores acollidos, que forman parte dun novo clan, dun novo clube onde poden sentirse identificados e arroupados.

As cooperativas ofrecemos valores á nova sociedade que está a xurdir desta crise. Valores demandados por uns consumidores cada vez máis reflexivos, conscientes e responsables no seu acto de consumo. A sociedade sabe que as cooperativas desenvolven un control democrático da actividade e que todos os anos renden contas da xestión feita. Que hai unha participación económica na actividade en función do esforzo individual de cada socio nun marco solidario e de apoio mutuo. Que a educación, a promoción e a formación forman parte do seu xeito de estar na sociedade. Que moitas cooperativas están comprometidas coa comunidade, sendo o sustento de tradicións, manifestacións culturais, do patrimonio social do seu contorno... Por iso, a cooperativa é a organización clave para o apoio aos emprendedores rurais.

No hay comentarios: